Jöns Jensson Holst 

Skärpning alla! Nu får vi besök av en länsman från 1600-talet och det är en man med många befogenheter, fränder och fränkor!
Han är kronans förlängda arm och ska förstås se till att få in skatter, men han ska också vara behjälplig när det gäller att hålla lag och ordning och vi är nu i den tid i Sverige när kyrkan har störst makt efter reformationen och därför står sedlighet och moral högt på agendan. Men vi låter väl honom presentera sig själv:


Allranådigaste fränder jag ber ödmjukast att få delta i denna fest.
Jag är Jöns Holst, son till Jens Holst och jag är född ca 1600 och dog ca 1670. det betyder att när jag föddes var jag norsk men styrdes av dansk lag och när jag dog var jag svensk och styrdes av svensk lag. Jag bor på gården övre Hoga i Stala socken på Orust. Jag har 14 kor, 4 hästar, 12 får, 2 svin och 10 getter. Jag har dessutom lön från kronan genom min befattning som länsman.

En länsman har fullt upp som ni förstår. Vi ska vaka över kronans intressen både när det gäller att få in skatter och när det gäller den allmänna ordningen. Ibland är det jag själv som väcker talan inför tinget och ibland blir jag tillfrågad om att hjälpa till med sådant. Jag får utföra undersökningar på plats om både det ena och det andra. Det kan gälla slagsmål, mordbrand, kvinnomisshandel med mera, jag tror ni känner igen det. Jag kan ge ett exempel på en förrättning jag utförde  som ni kanske kan finna paralleller till i er tid.
En man här på Orust ville sälja några rävskinn och köparen ville betala med kopparplåtar. Men rävskinnssäljaren hade aldrig sett sådana mynt och ville inte ha dem. Vid tinget sa köparen att eftersom man betalar annat, till exempel skatt, med kopparplåtar så borde han ju också kunna handla varor för dem. Rävskinnssäljaren förlorade målet och fick betala 10 riksdaler i böter.
Ja, jag kan berätta många andra episoder men de tar vi nästa gång vi ses. Men jag vill i alla fall berätta att jag var med vid  häxprocesserna som fördes här i slutet av 1660-talet och in på början av 1670-talet. Min roll var att hämta, bevaka och fängsla de anklagade. Och de blev fler och fler för varje häxanklagad som förhördes. Ja, det var en hemsk tid. Minst 50 personer anklagades för häxeri i Kungälv, Marstrand och på Orust och Tjörn. Minst 30 blev avrättade.
Ja, det blev lite dålig stämning nu på släktkalaset, det förstår jag, men vi gjorde förstås det vi trodde var rätt och riktigt. Vi dömde efter dansk lag som bland annat tillät det ökända vattenprovet vilket man inte gjorde i den gamla delen av Sverige. Där rådde sedan 1608 samma lag som i 2:a Mosebok. Ni känner kanske mer till sharialagar i er tid, men det är ungefär det samma. Öga för öga, tand för tand!
Far väl kära fränder och fränkor!

 


Fotot visar en länsman vid häxprocesserna i Torsåker 

enligt filmatiseringen av SVT:s Sveriges historia 2024. Jag fotade tv-skärmen.

 

Mormors farfars morfars farfars far

Född: ca 1600 i Göteborg

Gift: ja, minst två gånger

Död: ca 1670