En regnig novemberdag 1821, måndag den 11:e mer bestämt kommer pigan Britta Maria Abrahamsdotter traskande genom Haga. I sitt knyte har hon med sig sitt flyttbetyg från Fässberg där hon bott nästan hela sitt liv och nu ska det snarast lämnas in på pastorsexpeditionen så att hon inte blir fasttagen för lösdriveri. Hon har kommit för att få en pigplats hos hökaren Petter Andersson i Haga, så hon behöver inte leta jobb. Hon har redan som liten fått pröva på att jobba som piga, så hon vet vad det innebär. När hon var 10 år fick hon börja hon grosshandlare Wahlberg på Lackarebäcken, han som äger torpet där hennes familj brukar jorden och arbetar på godset.
Det är mycket folk i rörelse, Britta Maria frågar en kvinna som ser vänlig ut om hur man ska gå för att komma till Westra Haga 27 där hennes nye arbetsgivare har sitt hökeri. Hon är snart framme. Innan hon kliver in i butiken ser hon sig omkring i sin nya stad. Till vänster bevakar skansen Kronan den sjudande stadsdelen Haga och från höger sida hör hon arbetssångerna från järnbärarna vid den stora järnvågen vid hamnen.
Britta Maria är 24 år, hon fyllde år 10 november. Nu har hon bestämt sig för att stanna i Göteborg. Hon var här för 3 år sedan, men då vände hon snart hem till Lackarebäcken i Fässbergs församling igen. Snart är hon framme hos hökaren och hans familj. Petter Andersson har en ung fru, jämnårig med Britta Maria. Det tar inte lång tid förrän hon känner till sina nya arbetsuppgifter, hämta ved och vatten, elda, ta ut både aska och slask. Tvätta, koka, sopa, ja allt grovarbete i både hus och i den lilla affären, allt detta kan hon. Men ibland får hon också hjälpa till i butiken. Det känns först ovant, men hon lär sig hur det ska skötas och hon får också nya bekanta, alla kunder som kommer dagligen för att handla, köpslå, skvallra, läsa tidning.
Livet med familjen går sin gilla gång. Frun och Britta kommer väl överens, i familjen övrigt finns en bror till Petter Andersson, en son och en dotter. Åren går. Vid 40 års ålder föder Britta Maria en flicka, Emelie Nicella år 1837. Ingen fader uppges men Emelie får efternamnet Olsson. Kanske hette pappan det i efternamn, kanske hette han Olof, det får vi aldrig veta, om ingen kan luska ut det genom dna-analys! De båda bor kvar hemma hos hökarfamiljen. Förmodligen arbetar Britta Maria vidare, men hon betalar ingen skatt förrän Emelie är 16 år. Ganska snart är Emelie själv mamma till många barn, bland annat till morfar Erik.
Hur går det då för Britta Maria? Så småningom är hökarfamiljen upplöst. Hennes enda familjemedlem är Emelie som inte har det så lätt hon heller, så när Britta Maria börjar känna av ålderkrämporna kommer hon till en arbets- och försörjningsinrättning där hon dör vid 75 års ålder, dödorsaken uppges vara karbunklar. Hon dog 1 maj och begrovs 9 maj på fattigvårdens bekostnad.
Hon är morfars mormor
Född: 10 november 1797 i Björketorp
Gift: nej
Död: 1 maj 1873 i Kristine församling Göteborg
Fotot visar Haga 1864. Det är taget från skansen Kronan norrut. Bilden hämtad från Facebookgruppen Gamla Göteborg.
Fotot på Britta Maria är hämtat från Tv-serien Sveriges historia del 9. Avfotograferat från skärm