Elin Eriksdotter Högmarck



Elins föräldrar

Första gången jag stöter på Elins namn är när hon gifter sig med Erik Rolig. Vigseln äger rum på Sörbo i Krokstads församling. Elin står då som "jungfru" på Sörbo och ordet jungfru indikerar att hon kommer från en borgerlig släkt, men hon befann sig på Sörbo i en tjänande position. Hade hon varit dotter till en bonde hade hon kallts för piga. Men varifrån kom Elin? Som släktforskare vill man ju komma vidare bakåt och det fanns ingen fader Högmarck i Krokstad socken och inte heller i de närliggande socknarna. Nu har jag inget minne av hur jag gjorde, antingen googlade jag eller, så mer troligt, letade jag i ett släktforskningsregister från västsverige. I vilket fall så hittade jag Erik Högmarck i Strömstad. Han förekommer där i födelseböckerna som far till två barn alla födda under 1760-talet. Modern till dessa barn heter Maja Greta Qvist. Men någon födelsenotis till Elin finns inte i Strömstad. Jag gissar då att de har bott någon annanstans när Elin föds. Erik bör vara född runt 1720-30 och så även Maja Greta med avseende på giftermålsålder på 1700-talet.
Jag letar vidare efter födelseuppgifter till Erik eller Maja Greta i Strömstad eller i andra socknar men jag hittar dem inte. Jag hittar inga uppgifter om deras giftermål eller dödsdatum och inte finns det något i husförhörslängderna. Mystiskt! Till råga på allt så kan jag inte heller tolka vilket yrke Erik har. Jag ser att det är ett yrke som börjar på R och slutar på mäster. Ryttmästare och räntmästare är ord jag kan, men detta är ett mycket längre ord... jag kommer då på att leta efter en förteckning över gamla yrkestitlar och då hittar jag titeln remsnidarmästare. Och heureka, det är ju det som det står i födelseanteckningen!
Men vad var en remsnidare? Jag hittar en bok om remsnidarnas yrkes historia och lånar hem den från Kungliga biblioteket och läser den. En remsnidare var den som tillverkade remtyget till hästarna. I boken beskrevs också hur skråväsendet för remsnidare var uppbyggt och alla som hade mästar- eller gesällbrev under 1700-talet i Sverige. Men Erik Högmarck fanns ju inte med förstås! Så vad var han? Var han en bedragare som utgav sig för att vara något han inte var? Var det därför man inte vet varifrån han kom eller vart han tog vägen efter Strömstadstiden?  Och tog han namnet Högmarck själv och varför just det namnet, något som kunde göra på eget bevåg ända fram till början av 1900-talet? Inte hittade jag Maja Greta Qvist heller...

Släktforskningsmetodik 
Så gick det några år och hösten 2023 när jag startade släktforskningen igen googlade jag Erik Högmarck och hittade då en referens till en gammal bok från 1902 som tog upp alla fastighetsägare i Strömstad. Den fanns digitaliserad så jag hittade honom där med uppgifter om vilka fastigheter han ägde, men där stod också hans yrkestitlar. Hans yrke var smed och frimästare. Smed? Frimästare? Ytterligare en googling gav information om att man inte behövde tillhöra ett skrå för att verka som mästare. Men smed? 
Nu gjorde jag något som jag borde ha gjort för flera år sedan och som jag också lärde mig på min släktforskningskurs, men som jag i min iver att komma vidare bakåt i tiden hade hoppat över. Jag gick tillbaka till Elins levnadsöde och följde henne i kyrkoböckerna. I slutet av sitt liv finns hon med i husförhörslängderna. Där uppges i bästa fall födelsesocknen. När prästen frågar Elin var hon är född så uppger hon Västergötland! Aha, nu kan jag hitta familjen igen och var hon var född!

Elins föräldrar bekräftade

Jag hittar hennes födelse ganska snart i Levene församling född 1758 den 16 april. Pappa Erik Högmarck, men mamman heter inte Maja Greta Qvist utan Christina Sundbeck. Elin har också en storasyster, Maria, henne finner jag efter lite letande. Erik står som gästgivare på Lagmansgården i Long i Levene. Gästgivare? Inte bytte man yrke så på den tiden! Märkligt. Jag letar vidare. Familjen måste ju ha flyttat från Levene till Strömstad. Fru Christina måste ha dött och Erik ha gift om sig. Jag hittar deras flytt ifrån Levene i 1760. I flyttattesten står Erik som gästgivare, han är född 1720, precis som jag gissade och han var född i Lövstabruk. Aha, Lövstabruk är ju ett vallonbruk och det är därför han står som smed i Strömstad. Christina var född 1719 i Sunnersbergs socken. Sunnersberg ligger väster om Lidköping mot Läckö till. Jag har svårt att tyda vart de flyttar, men så mycket kan jag i alla fall tyda att det inte är till Strömstad. Märkligt. Min misstanke att Erik är en skojare och bedragare tilltar.
Jag får hjälp av Facebookgruppen Släktforskning och får uttytt att familjen flyttar till Halvås en grannsocken till Levene. Familjen flyttar till en bondgård. Jag hänger inte med. När flyttar de till Strömstad, när dör Christina, när gifter han om sig?

Erik Högmarck II

Så följer jag dem vidare förstås. Efter två år på bondgården dör Erik Olofsson Högmarck efter bara några dagars sjukdom i kolik (som var beteckningen förr för magsmärtor). Han dör! Hur kan han då finnas i Strömstad? Det tar några dagar för mig innan det sjunker in att StrömstadsErik Högmark och Elins pappa Erik Högmark  är två olika personer. StrömstadsErik, han som var remsnidare hör inte alls till vår släkt. (I alla fall tror jag inte det, hädanefter tar jag inget för givet.)

Hur hamnar Elin i Sörbo?

Här kommer min teori och hur jag kom fram till den och mina bevis som inte är de allra starkaste, men heller inte motsatsen.
Elins pappa är gästgivare och Sörbo är gästgiveri. Jag tar fram hembygdsboken om Sörbygden för att se om det står något om Sörbo gästgiveri på 1700-talet. Nja, inget användbart för mig. Men jag bläddrar vidare och kommer till slutet av boken som är fylld med diverse som inte fick plats tidigare. Där ramlar jag över en berättelse från en man som var född 1790 på Sörbo. Den skrevs ner i början av 1800-talet. Kort sagt så beskriver han sin barn- och ungdomstid och sina familjeförhållanden. Han berättar om sin pappa och mamma och då får jag reda på att mamma kommer från gården Bryne i Järpås i Västergötland. Hon heter Johanna Ahlefeldt. Jag letar då reda på husförhörslängder i Järpås och hittar där Johanna född 1754 och sedan är det uppräknat en hel del tjänstefolk med namn och födelseår, men längst ner på sidan står det Elin men inget mer om henne så det går inte att säga att det är "vår" Elin, men Järpås ligger i alla fall alldeles nära Halvås där Elins familj senast är bekräftad i kyrkböckerna. Elin är vid denna tiden faderlös och modern ser kanske till att hon får en bra plats på en storgård i närheten.

Min teori är att när Johanna gifter sig med Anders Berggren i Sörbo så får Elin Högmarck följa med som kammarjungfru till Johanna. Elin är några år yngre än Johanna och det  kan ha varit tryggt att ha med någon känd hemifrån. Att Elin är uppskattad och kanske också en trogen vän kan man gissa eftersom Elin står som dopvittne till ett av de många barnen Johanna och Anders får. Övriga dopvittnen är alltid annars traktens överklass och släktingar till familjen.

Elin - soldathustrun 

Elins förste man var dragonen Erik Rolig. Tyvärr dör han redan 1788, men han är vår ana. Elin gifter om sig med soldaten Sven Björn som dör 1793. Tredje gången gillt. 1795 gifter hon om sig med soldaten Sven Färdig och de båda bor på soldattorpet Hästhagen under Bön i Hede socken. Och kanske är det det hus vi ser på bilden här till höger, det vill säga Hästhagen i Bön, fast på 1920-talet.





Nu återstår:

  • att identifiera rätt Erik Högmarck i Lövstabruk, nej, det finns ingen Erik Högmarck där född runt 1720. Hans pappa hette i Olof i förnamn[1].
  • att ta reda på varifrån Christina Sundbeck kom, finns ingen Christina född 1719 i Sunnersberg.[2]
  • att ta reda på var- när Christina och Erik träffades och var de gifte sig.

Elins storasyster Maria gifter sig med Lars Siggesson i Väla 28 feb 1776 men hon blir änka redan 2 april samma år då hennes man dör av feber. Maria kommer tillbaka till Sunnersberg där hon dör 1792. Mamma Christina dör förmodligen i Lidköping 2 juni 1773 i rödfeber.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Det föds en Erik 23 december 1720 i Österlövstad, son till Olof Persson och hans hustru Christina. Det kan vara vår ana.
[2] Det föds en Kirstin 2 juli 1719, dotter till Bengt Andersson och Anna Andersdotter i Sunnersberg. Detta kan vara vår ana. Elins förstfödda får namnen Anna Christina.

Hon är vår farfars farmors mormor

Född: 16 april 1758, Lagmanstorp gästgiveri, Long, Levene
Gift: 9 mars 1779 med Erik Rolig, bor på soldattorpet Gråhästen i Krokstad.
Död: 20 maj 1827 soldattorpet Hästhagen, Bön, Hede

Foto: Johnny Johansson CC - Gunnebo slott, Mölndal 

Fotot på ryggåsstugan är hämtat från boken Sörbygden.